Tot ce trebuie sa stii daca planuiesti sa pleci in Bali – Bilete, Cazare, Cheltuieli si alte Hint-uri
In cele sase luni petrecute in Insula Zeilor, Bali, am invatat atat de multe despre mine cat si despre energia locului. Dar spre binele meu, am acumulat si foarte multa experienta de trai in acel mediu, iar acum doresc sa impartasesc cu voi tot ceea ce stiu pentru ca vacanta sau escapada voastra in Bali sa fie magica, demna de acest loc special!
Tot ce stiu eu despre Bali:
*din punct de vedere organizatoric
Pentru mine este a doua casa si locul ce m-a ajutat sa devin ceea ce sunt astazi, mi-a aratat ce inseamna frumusetea, curajul, dualitatea si armonia din viata mea, dar este Bali- ul destinatia potrivita pentru tine?
Am intalnit extraordinar de multi oameni ce au fost dezamagiti de Bali dearece ei se asteptau la altceva. Nu s-au documentat cum trebuie si se asteptau ca in Bali sa gaseasca plaje intinse cu nisip alb si cu apa turcoaz, cu palmieri ce se revarsau asupra apei. Ei bine, nu este cazul. In Bali plajele nu sunt spectaculoase, iar daca sunt, sunt de cele mai multe ori pline de turisti. Apa in Bali putin mai albastra decat Marea Neagra, inafara de Insulele Gili, ce se afla la o ora si jumatate e mers cu barca. In plus, majoritatea zonelor de pe coasta au valuri foarte mari si este foarte periculos pentru innotatori. V-am descurajat? V-am stricat imaginea paradisiaca pe care o aveati?
Foarte bine, deoarece acest loc nu este mainstream, nu este un loc pe care sa il cunosti dinainte de a ateriza, este un loc ce te indeamna sa ii descoperi frumusetea fara sa ai nici un fel de preconceptie.
In schimbul plajelor cu nisip alb si cu apa turcoaz, aceata insula are atat de multe de oferit, autenticitate, traditie, o cultura fascinanta si o natura luxurianta
Inainte de plecare:
Cand sa mergi in Bali:
Sezonul potrivit: In Bali, sezonul umed/ploios, isi face de cap din octombrie pana in martie. Deci sezonul ideal de mers ar fi primavara si vara, atunci cand este si la noi cald.
Eu am locuit in Bali si pe durata iernii si nu pot spune ca mi-a displacut, dar poti risca sa ploua cateva ore bune pe zi. Totul este relativ in ziua de astazi in ceea ce priveste clima. Anul trecut de exemplu a plouat prima oara in luna Ianuarie. In 2016, in luna decembrie innotai pe strazi.
Alegerea este doar a voastra, vreti sa riscati sau nu. Eu recomand intotdeauna lunile de primavara, vara si toamna.
Biletul de avion:
Biletele de avion catre Denpasar, capitala insulei, au preturi cuprinse intre 550 si 850 de euro( dupa pandemie, preturile au crescut dupa cum stiti), in functie de companie, escale si perioada in care sunt achizitionate. Dupa parerea mea, cea mai buna varianta de zbor din Bucuresti catre Bali este cu Qatar Airways. Acest zbor pe care il recomand are o singura escala in Doha, de o ora si juamtate. Intreaga calatorie dureaza aproximativ 17 ore, 5 ore pana in Doha, doua ore escala si inca un zbor de 9 ore pana in Denpasar. Iar compania Qatar ofera servicii de calitate si nu am avut niciodata nimic de reprosat. Din cand in cand au si oferte pentru aceasta destinatie, dar trebuie sa fiti pe faza. Puteti verifica aici : http://www.qatarairways.com/ro/en/special-offers.page
Cat sa stati?
Intotdeauna recomand cel putin 10 zile in Bali. Ideal ar fi de la doua saptamani in sus. Bali-ul este o destinatie extrem de complexa si diferita de la o zona la alta. Vestul insulei nu se compara cu sudul sau cu centrul acesteia. Despre diferente si locatii de cazare voi povesti putin mai jos. Trebuie doar sa aveti in vedere ca este pacat sa zburati atata si sa stati doar intr-un resort undeva la plaja, deoarece nu veti cunoaste adevaratul spirit al acestei insule. Ideal ar fi sa aveti posibilitatea sa stati cate 4 zile in 3 locatii diferite.
Vaccinuri:
Nu am facut niciodata nic un fel de vaccin inainte de a merge in Bali si nici nu am auzit persoane care sa fi facut in jurul meu. Nu este o cerinta la intrarea in Indonezia si nici nu cred ca este nevoie. Bali-ul este un loc foarte turistic, curat si sigur ( nu ma refer acum la o curatenie in genul Singapore- ului sau Tokyo-ului) .
Viza:
De cativa ani de zile, turistii romani ce vor sa stea in Indonezia mai putin de o luna, primesc viza gratis a intrarea in tara. Daca insa doresti sa stai mai mult de 30 de zile, recomand sa cumperi viza de la intrare, costa aproximativ 35 de dolari. Aceata viza se mai poate prelungi inca 30 de zile. Dupa aceste 60 de zile insa, trebuie neaparat sa iesi din Indonezia. Poti pleca pana in Kuala Lumpur sau Singapore si te poti intoarce ziua urmatoare. Aceasta practica este cunoscuta in cercurile de expati ca Visa Run. Daca aveti nevoie de mai mutle detalii sau de contacte pentru a va prelungi viza de 30 de zile, va pot da detali mai specifice pe email.
Despre fiecare zona din Bali
Unde sa stati ?
Plaja
Denpasar: Denpasar este capitala Bali-ului si este si locul in care veti ateriza. Atentie la taxiurile din aeroport, sunt foarte scumpe si soferii sunt destul de agasanti. Cel mai bine aranjati sa fiti asteptati de catre un sofer al hotelului sau vilei in care urmeaza sa va cazati. Aici, in aceasta capitala, este un haos de cladiri, masini si scootere, poluare si zgomot. Nu aveti ce face in zona, deci va recomand sa evadati cat mai repede si sa alegeti o zona adresata turistilor, sau mai retrasa, in functie de dorintele voastre. Evadati din Denpasar !!!!
Seminyak: Seminyak-ul este la aproximativ 40 de minute de mers cu masina de la aeroport si este o statiune foarte posh si cool cu acces la plaja si la ocean. Aici sunt nenumarate magazine, hoteluri, baruri si restaurante. Este o parte foarte turistica din Bali dar foarte frumoasa in acelasi timp. Eu aici as petrece maxim 3 zile. Va recomand sa mergeti sa luati cina la apus la Ku De Ta sau la Potato Head. Shopping-ul este de asemenea de exceptie, dar preturile sunt destul de mari si nu se negociaza. Enjoy Seminyak!
Kuta: Daca ati facut putin research online, cu siguranta ati ramas cu impresia ca acesta este o statiune in care trebuie sa mergeti. Ei bine, nu. Este cea mai urata parte din Bali dupa parerea mea. Este o zona extrem de aglomerata, un fel de tiganie de pe litoralul romanesc. Singurul avantaj este ca aici este locul ideal poate daca vreti sa incepeti sa faceti surf, plaja este lata, valurile mici si sunt foarte multi instructori babilezi dornici sa va ajute in schimbul catorva sute de rupii. ( se poate negocia)
Canggu: Este zona in care stau surferii si expatii ce vor sa fie aproape de plaja. Totul este putin mai autentic dar in acelasi timp foarte prietenos pentru turisti. Aici aveti locuri superbe in care puteti face surf sau puteti bea o bere ( Old Man’s) sau puteti manca cel mai bun peste la apus ( Echo Beach). Este o zona ce ofera de toate pentru toata lumea. Locurile mele preferate sunt: Echo Beach, Old Man’s, BuMi Warung.
Seseh: Seseh se afla la aproximativ 10 minute de mers cu masina fata de Canggu. Este zona mea favorita din Bali dar nu este deloc turistica. Acesta este un avantaj din punctul meu de vedere, dar dezavantajul este ca nu prea sunt hoteluri si nici vile micute de inchiriat, iar transportul se poate face doar cu un sofer privat sau cu un scooter. Dar apusul privit de pe plaja din Seseh, alaturi de localnici, caini si sute de zmee, este de neinlocuit. In plus, nisipul de pe plaja este negru si luceste sub lumina soarelui sau a lunii. Este un loc superb din punctul meu de vedere, apreciat de foarte multi expati ce vor sa se retraga din haosul zonelor turistice, dar vor totusi sa fie aproape de restaurante bune si locuri in care pot petrece sambata seara, sau in oricare alta seara:)) In Seseh am asistat la cele mai frumoase apusuri, ritualuri pe plaja si multe alte momente deosebite alaturi de oameni dragi mie. Si stiti ce este interesant? Acesta este locul in care am nimerit prima oara cand am mers in Bali, acum 3 ani de zile. Cine putea sti ca aveam sa imi petrec mut mai mult timp in aceasta locatie speciala.
Uluwatu: Uluwatu este de asemenea o zona preferata de surferi datorita multelor plaje desebite (pentru Bali). Puteti alege intre urmatoarele plaje: Padang-Padang, Dreamland si Balangan. In plus, in aceasta zona se afla si celebrul Templu Uluwatu, un loc deosebit ce merita vizitat la apus. Daca aveti mai multe zile, va puteti bucura si de faimosul apus de la Ayana Resort savurand un cocktail la barul Bar on Rocks. Intreaga zona de S-V este faimoasa pentru apusurile spectaculoase.
Nusa Dua: Nusa Dua este zona cu resort-uri de 5 stele. Este o peninsula amenajata de cater guvern in care cele mai mari lanturi hoteliere au avut frau liber sa construiasca resorturi mari dar care sunt un fel de inchisoare ce nu te lasa sa simti nimic din adevaratul Bali. Nu spune nimeni ca nu este frumos, dar depinde de expetienta pe care vrei sa o traiesti.
Gili Islands: Sunt trei insule micute la o ora si jumatate de mers cu barca fata de Bali. Aici apa este turcoaz si nisipul deschis la culoare. Totul este diferit aici, poti experimenta adevarata viata de insula, fara masini, fara scootere, doar cu nisip, bambus, bere si oameni pusi pe voie buna. De asemenea este una dintre cele mai faimoae zone pentru scufundari. Mai multe detalii in acest articol.
JUNGLA:
Aici veti simti adevaratul spirit al insulei, arta, spiritualitate, vegetatie luxurianta, orezarii, cascade, rauri, oameni autentici , temple si magie.
Ubud: Ubud-ul este centrul spiritual si artistic al insulei. Aici vei intalni acel spirit Eat Pray Love ce a facut aceasta insula atat de faimoasa. Natura luxurianta, temple, arta, traditie si spiritualitate. Acesta este locul in care vezi orezarii, jungla si viata de zi cu zi a balinezilor. Acesta este locul in care eu am ales sa locuiesc pentru cateva luni de zile, deoarece am fost indragostita de energia superba pe care o intalnesti acolo, de nenumaratele restaurnte vegane, de galeriile de arta si de studiourile de yoga. In Ubud sunt nenumarati expati, dar spre deosebire de expatii interesati de zona de surf, acestia sunt interesati de un stil de viata sanatos, de pictura, sculptura, yoga si fascinanta ritualitate balineza. Hotelurile si resorturile din Ubud si din imprejurimi sunt impresionante, toate sunt construite in jungla, in vai imense ce se revarsa asupra raurilor.
Zona Vulcanilor:
Exista trei vulcani pe insula, iar acestia sunt reperele spirituale si astrologice ale culturii balineze. Mount Batur este un vulcan pe care se poate urca, cu o dificultate medie, de pe care poti asista la cel mai frumos rasarit. Este obositor totusi deoarece pentru a prinde rasaritul, ar trebui sa plecati din zona Ubud-ului pe la ora 3 dimineata, iar la 5 sa incepeti urcarea. Dar se merita.
Cazarea:
Eu recomand inainte de toate sa va uitati pe Air Bnb, in functie de zonele pe care le alegeti. In Bali este foarte dezvoltat acest sistem de guest house-uri si au un pret extraordinar de avantajos.
Nu recomand resorturile, deoarece au anulat orice autenticitate si nu veti experimenta cu adevarat magia acestei insule.
Hoteluri sunt nenumarate, foarte frumoase, dar un pic mai scumpe decat variantele gasite pe Air Bnb. Pentru hoteluri recomand Booking.com
Transportul:
Aici este putin mai complicat. Varianta ideala daca vreti cu adevarat sa explorati liberi, ar fi sa inchiriati un scooter si sa nu depindeti de taxiuri sau de soferi particulari. Inchiriati din fiecare zona in care va cazati si va deplasati cu masina doar atunci cand trebuie sa mutati bagajele. Un scooter de inchiriat pentru o luna de exemplu, costa aproximativ 350 de lei, iar o masina cu sofer pentru o zi costa 250 de lei. Daca nu vreti sa va aventurati, gasiti peste tot soferi cu care puteti negocia sa va ceara pentru o zi intreaga, adica aproximativ 8-9 ore, suma de 700.000 de rupii indoneziene.
Finante:
Bali-ul este o destiantie relativ ieftina. Cazarea porneste d ela cateva zeci de dolari pe noapte iar o masa la un restaurant bun porneste de la 30 de lei. Banii locali se numesc rupii indoneziene si sunt aproximativ 0,00032 ron . Cel mai bine este sa aduceti in Indonezia dolari americani pe care mai apoi sa ii schimbati in rupii. Eu de asemenea folosesc foarte mult si cardul bancar, bacomate fiind aproape peste tot. Atentie insa, in unele zone foarte populare, poate exista riscul de copiere al cardului. Insa daca pin-ul este ascuns bine atunci cand il introduceti, nu vor exista probleme.
In Bali totul se negociaza, inafara de magazine ( mai ingrijite) si restaurante. Deci sa nu va fie frica sa va folositi spiritul de negociatori. Va va prinde foarte bine.
Viata in Bali este destul de ieftina, dar nu atat de ieftina precum in alte tari din Asia de S-E.
Cateva sute de dolari ( eu as spune cam 600 de persoana) va vor ajunge pentru doua saptamani petrecute in paradis. Se poate si cu mai putin dar si cu mai mult, depinde numai de voi si de preferintele de cazare si activitati.
Cultura si ritualitatea din Bali:
Aceasta este partea mea favorita a insulei. O sa vedeti inca din primele minute in Bali cat de importanta este pentru ei religia, traditia si in special ritualitatea. Totul porneste in viziunea lor de la energie si de la armonia cu natura, cerul si fortele supranaturale. Este interesant ca atunci cand patrunzi intr-un spatiu de acest gen sa fii deschis si sa intelegi si abordarea lor diferita asupra vietii si asupra acestei realitati. Oamenii vor fi deschisi sa va indrume, sa va invete si sa va arate cate putin din obiceiurile lor, puteti invata sa faceti ofrande, sa va rugati, sa participati la ritualuri sau pur si simplu sa va bucurati de frumusetea adunarilor de oameni cu ocazia zilelor sacre pe care le celebreaza.
Bagajul:
Toata lumea se imbraca extrem de lejer in Bali. Slapii va vor fi cei mai buni prieteni. Rochite, pantaloni din bumbac vaporosi, saluri, tricouri, orice este comod in viziunea voastra. Palarie neaparat, crema de soare si solutie pentru tantari. Oricum totul de gaseste si acolo, pastile, creme, haine, orice. Deci nu va faceti griji. Pentru temple insa trebuie as aveti in vedere ca va trebui sa aveti umerii acoperiti iar in partea de jos va trebui sa purtati un sarong, aceasta bucata de material traditionala, ce se gaseste de cumparat pe toate drumurile. Dar atentie, nu uitati sa negociati! 🙂
BALI
Aceasta este destinatia mea de suflet. Recomand oricui sa o experimenteze, insa trebuie sa aveti grija cum si in ce conditii. Nu de alta, dar s-ar putea sa nu va placa pentru ca nu ati stiut cum sa cautati autenticitatea si frumusetea sa.
Eu organizez vacante in Bali de doua ori pe an, doua saptamani in care ghidez grupuri de romani si ii indrum sa descopere ce am experimentat eu in cele 6 luni petrecute aici. Mancare, oameni, natura, temple, ritualuri, arta, cultura si relaxare. O calatorie pentru minte, trup si suflet.
Daca ati simtit chemarea, cu siguranta intr-o buna zi veti ajunge acolo si veti pleca altfel, asa lucreaza aceasta insula magica. Eu nu pot decat sa ma bucur pentru voi si sa va dau cel mai simplu si eficient sfat: Fiti deschisi pentru ca aceasta insula este cu adevarat magica!
Daca mai aveti intrebari sau idei despre subiecte ce ar trebui atinse pentru a intelege si mai bine aceasta destinatie, va rog sa lasati un comentariu la acest articol sau sa imi scrieti pe email. Eu voi adauga apoi informatia aici.
Cu drag,
Maria
Comments