Visul Exotic al Acestei Veri, Grecia – Santorini si Paros
Recunosc!!!! Am evitat aceasta destinatie pana la varsta de 28 de ani. Am calatorit in jurul globului, insa in Grecia nu am ajuns decat anul acesta pentru prima oara. De ce? Pentru ca ceva din mine credea ca este banala, usor accesibila si ca nu imi va oferi experiente deosebite.
Insa din fericire ma inselam amarnic . . . Tocmai ce m-am intors din a doua calatorie din Grecia, la numai trei luni de zile de la primul meu contact cu acest paradis “exotic”.
Santorini
Am vizitat doua insule in Grecia, Santorini – o destinatie de vis ce in ultimii ani a fost pe bucket-list-ul calatorilor din toata lumea, iar a doua insula, cea din care m-am intors acum, este Paros, un loc autentic neatins inca de masele de turisti.
Impartasesc acum, cum aceasta destinatie a reusit sa ma seduca.
Prin mancare, frumusete si autenticitate. . .
Iubesc mancarea greceasca. Iubesc energia tavernelor pe de pe malul marii si iubesc preparatele traditionale.
Daca m-ati vedea in Grecia, mananc la fiecare masa acelasi lucru: Tzatziki , caracatita la gratar si salata greceasca. Atat! Am incercat sa imi comand si ceva diferit insa de fiecare data am regretat. Iubesc aceste preparate. Intotdeana acompaniate de un pahar de vin alb, pentru ca pentru mine Grecia inseamna rasfat. Un rasfat al simturilor. Asa ca o mare parte din aceasta poveste greasca va face cumva referire la restaurante.
Santorini – acea poveste de iubire ideala
In Santorini imi taia rasuflarea acea priveliste peste caldera (perete al coastei p care stau constructiile), cladirile de un alb imaculat si albastrul viu al acoperisurilor. Oia, este parca un orasel creat special pentru poze perfecte si pentru cele mai romantice momente alaturi de persoana iubita. Aici ne-am plimbat pe stradute, ne-am bucurat de apus si am savurat o cina romantica la Ambrosia Restaurant.
Imerovigli este insa locul ce pe mine m-a cucerit, poate la fel de frumos ca si Oia, insa mult mai linistit si mult mai stilat. Aici erau numai restaurante micute, cu 6-7 mese, vile private de 40 de metri patrati si jacuzzi-uri aburinde. Pentru a ajunge oriunde, trebuia sa mergi practic prin terasa oamenilor, pe langa piscina in care savrau sampania sau prin fata dormitorului. Dar acolo nu te poate deranja nimic, pentru ca te simti atat de norocos ca poti savura acel moment intr-un loc magic. santorini
Am petrecut cea mai frumoasa seara la restaurantul The Athenian House pe care il recomand cu caldura. Dupa masa puteti urca cateva trepte si ajungeti la un micut Buddha Bar unde puteti savura un cocktail.
Am fost la plaja intro zona cu nisip negru, mai exact la Santorini Wet Stories. Un beach bar dragut, muzica buna, insa mancarea pentru mine nu era destul de autentica. Asa ca mergeam la o taverna de langa, numita Fratzeskos.
Noi eram insa cazati in partea de sud – vest a insulei, loc in care erau foarte putini turisti. Insa aici, in prima mea seara in Grecia, am nimerit la o superba taverna ce avea mesele chiar pe un mic dig in mare. Am impresia ca se numea Asterias Restaurant. In acel moment am inteles de ce Grecia este atat de fascinanta. Era noapte, briza era racoroasa, valurile se loveau de stanci si ne stropeau usor, masa albastra de lemn parea pe jumatate putrezita, noi savuram un vin alb mediocru din niste pahare parca prea mici, iar osapatarul/patronul restaurantului ne servea moroconos cele mai gustoase fructe de mare.
Santorini-ul este unul dintre cele mai frumoase locuri in care am fost, insa recomand sa il vizitati intr-o perioada in care nu sunt foarte multi turisti, la sfarsitul primaverii sau la inceputul toamnei. Eu cu siguranta ma voi caza data viitoare in Imerovigli, chiar in caldera, intr-o casuta mica alba, poate chiar si cu o mica piscina in fata. De abia astept 🙂
Am ajuns in Santorini destul de greu, la dus am avut doua escale, iar la intors doar una. Insa in sezon, sunt agentii de tuism ce vand pachete cu charter, adica hotel inclus si zbor direct. Cred ca este o varianta destul de convenabila.
Paros – comoara ferita de turisti
NB: Aceasta insula este inca stiuta de putini, daca va hotarati sa o vizitati, incercati sa ii pastrati misterul si autenticitatea.
Paros este o insula de care nu au auzit inca foarte multi turisti straini. Este o comoara de care se bucura inca decat turistii greci si inca cativa francezi sau italieni care au auzit de acest loc la fel ca si mine, prin cunostinte din zona. Paros mi-a fost recomandata de un grec, spunandu-mi sa o vizitez daca imi doresc relaxare, liniste si o experienta autentica. Ii spuneam ca imi doresc doar sa ma plimb pe stradute pietruite, sa mananc caracatita, sa beau vin si sa petrec momente frumoase cu partenerul meu. Ei bine, Paros asta mi-a oferit, plus ceva pe deasupra, mi-a aratat Grecia autentica.
De unde am inceput aceasta saptamana de relaxare? Am inteles ca insula are doua zone principale, Naoussa si Parikia. Insa ne-a fost recomandata Noussa, asa ca noi am luat cazare la cativa km de acest centru. Cazarea a fost la Stagones Luxury Villas, intr-o vila cu doua camere, racoroasa, linistita, dar cu cateva pisici care veneau la pachet.
Acesta a fost punctul de plecare al fiecarei explorari. Aveam langa vila o taverna foarte foarte buna, cu o priveliste superba. Taverna se numeste Christiana’s. Aici au o supa de peste traditonala dementiala, insa trebuie comandata cu o ora sau doua inainte. Nu recomand sa mai comandati nimic pe langa deoarece portia este imensa.
Cam asa a aratat programul nostru timp de 8 zile: Trezit – Alergare (o data sau de doua ori)- Mancare- Plaja -Mancare- Somn – Mancare- Somn si de la capat. Deci o sa am ce restaurante sa recomand. Insa inainte de asta, va pot spune ca am strtabatut toata insula, in lung si lat, am vazut fiecare plaja, fiecare golfulet, am vizitat fiecare satuc si orasel. De aceea recomand sa va inchiriati masina. Insula are o lungime de doar 21 de km insa are foarte multe locuri interesante de vazut.
Voi incepe cu Naoussa, cel mai cunoscut punct turistic, un mic orasel superb, o adevarata bijuterie.
O intortochere de stradute mici pavate, cladiri albe, flori fucsia si bisericute boeme. In mijloc este un port micut de pescari ce alcatuieste privelistea perfecta pentru a cina la unul dintre restaurantele de pe margine.
Aici, cele mai bune restaurante sunt: Barbarossa, Mario si Blue Fish.
Dupa ce am aterizat, ne-am lasat bagajele si am venit in acest port, la restaurantul Barbarossa. Eu eram pur si simplu in extaz. Era in timpul apusului, nu era aproape nimeni, iar pescarii isi pregateau barcile pentru noapte. Am primit un pahar de vin alb, o salata greceasca si am inceput sa ma luminez la fata. Nu stiam cum sa ma hranesc mai mult din perfectiunea acelor momente.
In urmatoarele zile am inceput sa exploram intreaga insula, insa Naoussa si aceste taverne din port au ramas favoritele mele.
Capitala, Parikia ( sau Paros) este foarte frumoasa si ea, insa ceva mai mare si cu un aer un pic mai comercial. Aici am mancat la restaurantul Dionysos care a fost extraordinar de bun. In special sardinele. Nu am petrecut aici mai mult de cateva ore insa nu pot spune ca regret.
Pe langa Naoussa, undeva pe o coasta, este un restaurant foarte faimos, numit Siparos. Este un restaurant mai pretentios, necesita rezervare pentru seara iar preturile sunt un pic mai piperate. Eu am mancat tagliatele cu peste si am fost dezamagita insa caracatita a fost perfecta.
In aceata zona sunt si doua plaje foarte cunoscute: Santa Maria mica si Santa Maria mare.
In turul nostru in jurul insulei, am descoperit multe orasele sau satuce foarte foarte dragute.
Unul dintre ele se numeste Piso Livadi, iar acolo ai foarte multe variante de taverne chiar in portul de pescari. Langa este si o plaja micuta in caz ca vrei sa lenevesti putin dupa o masa copioasa. Am mancat o supa de peste foarte buna la Taverna Markakis.
Langa Piso Livadi este si una dintre cele mai cunoscute plaje, Golden Beach. Aceasta plaja este intinsa si gasesti toate tipurile de baruri, sezlonguri sau restaurante.
Un alt orasel traditional aflat chiar in port este Aliki.
Aici am mancat la aceasta taverna foarte foarte draguta. Se numea Taverna Il Balcone. De obicei nu aveai ce face in aceste locatii decat sa mananci, sa te plimbi putin si poate sa stai putin la plaja. Totul in Paros era despre si pentru relaxare. Nimic altceva.
Nu imi amintesc urmatorea oprire dupa Aliki, insa va pot spune cum am procedat noi. Am pornit din punctul A, cu Google Maps si am oprit la fiecare golfulet si plaja de pe harta. Drumurile sunt majoritatea cu pietris si merg chiar pe langa mare. Asa am descoperit foarte multe golfulete frumoase, neamenajate si cu foarte putini oameni. Am fost si pe o plaja gol goluta in care noi am vrut sa fim ” all natural” dar vantul si ocazionalele rafale de nisip ne-au facut sa ne simtim putin inconfortabil.
Sunt nenumarate plaje, amenajate, neamenajate, accesibile, mai greu accesibile, cu pietre, cu nisip, cu copaci si fara, cu apa turcoaz sau cu apa de un albastru intens, adevarate colturi de paradis parca descoperite doar de tine. Nu le-am notat pe toate deoarece au fost cel putin 20 insa aici sunt cateva pe care am reusit sa mi le amintesc din turul nostru in jurul insulei:
Kolimbithres – o plaja cu niste formatiuni foarte interesante de pietre. Aici am stat in prima noastra zi.
Pounda Beach – printre singurele cu bar, muzica tare, chiar si o piscina. Nu pot spune ca asta cautam in aceasta vacanta insa pentru un apus a fost ok.
Santa Maria
Golden Beach
Ambelas
Boudari
Trypiti si Glyfa – niste golfulete superbe, foarte putin amenajate.
Molos – doar cativa metri de nisip si un ponton in mare.
Paros Kyte Beach – aici este singura zona in care oamenii sunt activi cat de cat, o plaja imensa cu sute de kite-uri, rulote si un stil de viata hippie. Mi-a placut foarte mult sa stau pe margine si sa admir.
Palm Beach – aici este acest view, insa sezlongurile nu sunt fix pe plaja iar vantul poate fi destul de puternic in aceasta zona a insulei.
Va recomand acest articol in care sunt listate cateva plaje din Paros, sau sa descoperiti singuri cu ajutorul hartii si a masinii. Va atentionez insa ca unele drumuri sunt de fapt niste ulite minuscule pline cu bolovani. Asta inseamna autenticitate!
Turul nostru s-a incheiat undeva in munti, in centrul insulei, unde am patruns intr-o poveste, intr-un spatiu atemporal.
Lefkes este un orasel in centrul insulei, un orasel in care totul parca a ramas la fel de sute de ani, o biserica imensa pazeste intreaga vale iar dupa apus se asterne o liniste magica peste intregul spatiu. Batraneii mai stau la o bauta in fata casei si iti zambesc calduros atunci cand iti citesc mirarea de pe fata. Mirare pentru ca de putine ori mi-a fost dat sa pot pasi intr-un spatiu atat de autentic, atat de frumos is atat de ferit de toate influentele civilizatiei.
Ne-am pierdut un timp pe stradute, prin curti si prin cladiri, pana ce s-a facut mult prea frig. Temperatura coborase mult dub 20 de grade. Insa apoi ne-am oprit intr-un restaurant ce ne-a fost recomandat, FLORA. Insa acum specificul fructelor de mare a fost inlocuit cu carnea de miel, porc si vita, iar salata greceasca cu moussakaua. O experienta superba, o incursiune intr-un autentic ravasitor.
Am petrecut 8 zile de vis, in care ne-am relaxat total. Acum sa revin la pasiunea mea pentru Grecia, de ce, de unde? Pentru ca are toate elementele necesare pentru a crea un spatiu in care te poti rasfata cu adevarat, iti rasfeti toate simturile prin arta culinara, arhitectura, muzica si nenumaratele plaje. Mi-am dorit o vacanta in care sa ma relaxez, sa nu trebuiasca sa vizitez sau sa fac cursuri peste cursuri. Si asta am primit, o saptamana alaturi de partenerul meu in care nu am facut nimic important, in care nu mi-am pus intrebari despre nemurirea sufletului, o saptamana in care m-am bucurat pur si simplu de viata, de mancare, iubire si vin.
Cu drag,
Maria Nicolau - Inspiratie pentru o viata magica!
Comments